KUNSTROUTE KERSTVLOED 1717

Noord Groningen

1 juli t/m 1 oktober 2017

Van Vliedorp tot Noordpolderzijl

 

300 jaar geleden werd de Noordzeekust getroffen door een zware storm. Het water kwam tot aan Groningen, Dokkum, Zwolle en Amsterdam. Duizenden mensen verloren hun leven.

Groningen organiseert als herdenking de Kunstroute Kerstvloed 1717. Op 13 bijzondere locaties zijn kunstwerken te zien van een 16-tal nationale en internationale kunstenaars die uit gebieden komen waar ook overstromingen hebben plaatsgevonden.

 

 

 

 

We starten de route in Pieterburen, op de fiets. Eerst naar de botanische tuin bij de kerk met in de vijver en op andere plekken het werk van een kunstenaarscollectief uit New Orleans. Dan over het Dijksterpad naar de Waddendijk.

 

 

 

 

Onderweg drie enorme 'nesten' van Roger Rigorth uit Duitsland, gevlochten in bomen. Gemaakt van essenhout en touw met een 17e eeuwse techniek. Zo hoog kwam het water ooit in de 17e eeuw. Van ver zijn de bollen al zichtbaar.

 

 

 

 

Voor de wind fietsen we wisselend langs beide zijden van de dijk. Bij de Klutenplas drie torenactige beelden gemaakt van natuurlijke materialen door kunstenaars Jette Mellgren en Jan Johansen uit Denemarken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Verder op de dijk een groot object van de nederlander Rob Sweere. Door de kokers zicht op land, zee en lucht.

Bij Noordpolderzijl in de kwelder een werk van Esther de Graaf.

 

 

 

 

 

 

 

 

We fietsen richting Warffum. Vlak bij een oude dijk in een weiland een prachtige houten schelp van de japanner Terunisa Suzuki. Het werk verwijst naar restmateriaal dat loskomt bij een tsunami. Zowel de binnen- als buitenkant zijn zeer de moeite waard.

 

 

 

 

 

 

Voorbij Warffum de imposante installatie van Richard Bolhuis, gemaakt van aardappelkisten, beschilderd met duizenden witte en zwarte lijnen.

We passeren bij Den Andel een tweetal locaties en komen uiteindelijk weer in de buurt van Pieterburen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Indonesiër Eko Prawoto toont in een weiland een grote ronde toren gemaakt van 324 pallets. Titel: Gotong Royong.

 

Het is te laat om de rest van de kunstwerken te bekijken.

We hebben zo'n dertig kilometer gefietst. De rest zou nog eens dertig kilometer kosten.

 

We genoten van interessante kunst, het wijdse land, de vergezichten, de Waddenzee.

Een deel van de route kan met de auto afgelegd worden.

Aanbevolen!