• MOOISTE KLOOSTERS IN BULGARIJE

  12 oktober 2019

   

  RILA, BACHKOVO, ETROPOLSKI

   

   

   

   

  RILA KLOOSTER

   

  Exact 20 jaar geleden bezochten koningin Beatrix en prins Claus het Rila Klooster in Bulgarije. Het bekendste en misschien ook wel het mooiste kloostercomplex. Inmiddels geplaatst op de werelderfgoed lijst van Unesco.

   

   

  Zoals de meeste kloosters in Bulgarije ligt het tamelijk afgelegen. Zo'n 120 km van de hoofdstad Sofia. Hoog in het Rila gebergte.

   

   

  Gesticht door Ivan Rilski ( 876-946). Het is een van de honderden kloosters die nog bestaan. Vaak kun je er kamers huren.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  We hebben door de jaren heen tientallen 'manastirs' bezocht. Soms zijn ze bijna niet te vinden of moeilijk te bereiken. Rila was één van de eerste kloosters die we in Bulgarije zagen.

  In verband met 'Plovdiv Culturele hoofdstad van Europa' en voor vriendenbezoek zijn we dit jaar opnieuw in Bulgarije. We willen graag nog eens naar Rila.

  De hernieuwde kennismaking is weer overweldigend. Het imposante gebouw met meerdere verdiepingen omsluit een mooie binnenplaats met koepelkerk. In en buiten de kerk zijn onnoemlijk veel muurschilderingen (fresco's) te zien. Realistische bijbelse verhalen. Soms als een soort stripverhaal weergegeven.

  In Rila woont nog een tiental monniken.

   

   

   

   

  BACHKOVO KLOOSTER

   

  Tijdens ons verblijf in Plovdiv maken we een uitstapje naar een ander beroemd klooster: Bachkovo. Dit ligt minder afgelegen op ongeveer 30 kilometer van Plovdiv aan een doorgaande weg door het bosrijke Rodopi gebergte naar het zuiden. In 1083 gesticht door de monniken Grigor en Abassi. Ook Bachkovo bestaat uit een rechthoekig gebouw, maar met twee gescheiden binnenplaatsen. Op iedere binnenplaats een kerkje.

   

   

   

   

   

  In het grootste godshuis worden we door monnik met weelderig haar en lange baard aangemoedigd om foto's te maken. Waarschijnlijk is hij trots op de pracht en praal in de kerk. We gaan gretig op zijn aanmoediging in.

  Het is de derde keer dat we er zijn. We herinneren ons bij vorige bezoeken niet dat het mogelijk was om in de kerk te fotograferen. Overigens, het andere kerkje mogen we niet in. Wel de grote refter, waarvoor extra betaald moet worden. Fotograferen van de prachtige fresco's in deze zaal is niet toegestaan.

   

   

   

  SVETA BOGORODITSA BIJ ASENOVGRAD

   

   

   

   

  Ongeveer 5 km van Bachkovo ligt op een rotspunt het 13e eeuwse kerkje Sveta Bogoroditsa, als onderdeel van het Asen fort.

   

   

   

  ETROPOLSKI KLOOSTER

   

  ETROPOLSKI KLOOSTER

   

  Terug in Sofia vinden we op een Duitse kaart het Etropolski Klooster. Ons onbekend. Ook Bulgaarse vrienden zijn er nooit geweest. Het ligt ongeveer 6 km van Etropole. Gesticht in de 12e eeuw. We volgen een prachtig bosweggetje, kronkelend omhoog. Het wordt steeds smaller. Wel goed geasfalteerd. Passeren zal moeilijk zijn. Ineens staan we voor de poort. Het is er doodstil. Niemand te zien, al staat er nog een auto op de parkeerplaats.

   

   

   

   

   

   

  In het kerkje op de binnenplaats worden iconen en andere religieuze spullen verkocht, maar er is geen verkoper. Na enige tijd verschijnt de verkoopster. Tegelijkertijd komen drie oudere bezoekers binnen. Dit klooster oogt veel minder 'rijk' dan Rila en Bachkovo maar toont wel fraaie fresco's. De sfeer van het complex is rustgevend.

  Lees meer >> | 794 keer bekeken

 • PLOVDIV CULTURELE HOOFDSTAD VAN EUROPA 2019

  8 oktober 2019

   

   

  PLOVDIV CULTURELE HOOFDSTAD 2019

   

   

   

  Dzumaya moskee

   

   

  Plovdiv, tweede stad van Bulgarije, heeft niet bepaald een plezierig klinkende naam. Halverwege de vierde eeuw voor Chr. heette Plovdiv overigens Philippopolis, genoemd naar Philippus II, vader van Alexander de Grote. Het is de oudste stad van Europa en één van de 10 oudste steden van de wereld. Waarschijnlijk was het gebied rond 6000 v. Chr. al bewoond.

  De stad ligt de stad zeer strategisch in een laagvlakte tussen de Rodopi bergen en het Balkangebergte Stara Planina, op de west-oost route tussen West Europa en Turkije/Azië en op de noord-zuid route richting Griekenland.

   

   

   

  Zicht op heuvels vanaf archeologische site Nebet Tepe

   

   

  De stad is gebouwd op 7 heuvels. Dat merk je onmiddellijk als je wandelend het oude deel doorkruist. Smalle oplopende straatjes, trappen, met klinkers geplaveid en verrassende uitzichten.

   

   

   

  Thema 'together'

   

   

  We bezoeken Plovdiv voor een week, samen met Bulgaarse vrienden. Niet voor het eerst, maar we zijn wel aangenaam verrast door de huidige frisse uitstraling. Toch zijn hier schoonheid en lelijkheid nooit ver van elkaar verwijderd.

   

   

   

  Een van de plaquettes in het plaveisel

   

   

  Er is flink gebouwd, verbouwd, geverfd en geconserveerd. Pleinen, parken en wegen zijn opgeknapt. Nieuwe vuilnisbakken en vuilnisemmers staan langs de weg. Op verschillende plekken vind je in het plaveisel metalen plaquettes als reclame voor Culturele hoofdstad 2019.

   

   

   

  Putdeksel als reclamemateriaal

   

   

  Zelfs putdeksels prijzen 2019 aan. Tegelijkertijd zijn trottoirs soms onbegaanbaar vanwege losliggende en kapotte tegels en ligt een aantal verlaten huizen er vervallen bij.

   

   

   

  Logo en speelse figuren op een groot gebouw

   

   

   

  Bij nadering van de stad zijn banieren, vlaggen, reclameborden met het logo European Capital of Culture 2019 te zien en de speelse figuren die het thema 'together' verbeelden.

   

   

   

  Romeins amfitheater

   

   

   

  Vanuit ons appartement kijken we direkt uit op één van de 7 heuvels. Nog net is een deel van het schitterende Romeinse amfitheater te zien, maar ook een verlaten gebouw zonder ramen en vol grafity op een steile rotspartij valt op.

  Later beseffen we meer en meer dat ook ons appartement op de fundamenten van een Romeinse stad is gebouwd en dat de verkeerstunnel onder de stad door dwars door historisch gebied loopt.

   

   

   

  Hangend spandoek met namen van vorige culturele hoofdsteden

   

   

   

  Programma

  Er is een uitgebreid programma Plovdiv Culturele Hoofdstad.

  Te vinden op de website wwwvisitplovdiv.com, op sociale media, in programmaboekjes voor het hele jaar, of maandfolders. Er zijn schillende toeristenbureautjes die programma's en plattegronden verstrekken in Bulgaars, Engels, of andere talen. Gidsen leiden groepen door de stad. Ze spreken hun talen goed.

   

   

  Wat is er te zien?

  Een grote variatie aan archeologischeoverblijfselen op meerdere plekken in de stad. Uit de Thracische-, Macedonische-, Romeinse-, Christelijke- en Ottomaanse perioden. Soms prachtig gepresenteerd, zoals De kleine Basilica en het Romeinse stadion, of nog maar half opgegraven.

   

   

   

   

  Overblijfselen van de Kleine Basilica, mooi geconserveerd met hulp van de VS

   

   

   

  Nebet Tepe complex

   

   

  Het archeologisch interessante complex Nebet Tepe ligt op de de noordelijke punt van de stad, met mooie uitzichten op de rest van Plovdiv.

   

   

   

   

  Typerende museumhuizen en straatjes in de oude stad

   

   

   

  Opengestelde Museumhuizen. 

  Straat na straat zijn 19e eeuwse, kleurig geschilderde herenhuizen met overstekende kamers te bezichtigen. Ze zijn meestal symmetrisch ingedeeld, met veel hout, en op tradionele wijze ingericht. Met aangename binnenplaatsen en tuinen. Vaak is er ook werk van kunstenaars te zien.

   

   

   

  Sveta Bogoroditsa kerk

   

   

   

   

  Dzumaya moskee

   

   

   

  Religieuze gebouwen. 

  We bezoeken orthodoxe kerken met de kenmerkende iconostasis (indrukwekkende scheidingswand tussen schip en koor met veel goud en vol geschilderde iconen en andere relieuze schilderijen) en de grote Dzumaya moskee. In het drukke koffiehuis dat tegen de buitenmuur van de moskee is gebouwd, drinken we Turkse koffie en thee. Tijd voor de katholieke St. Louis kathedraal en de Joodse Synagoge ontbreekt.

   

   

   

   

  Tsaar Simeon park

   

   

  Parken.

  Plovdiv kent een aantal schaduwrijke parken met restaurants, kraampjes, speelplaatsen, schaakhoeken en waterpartijen die 's avonds kleurig verlicht worden. Het bekendst is het Tsaar Simeon Park. 

   

   

   

  Japans Noh theater

   

   

  Theater.

  Er zijn meerdere theaters in Plovdiv. Meestal uit de communistische tijd. We zien tijdens de 'Japanse week' twee voorstellingen. Klassiek Japans NOH Theater, uitgevoerd in het schitterende, sfeervolle Romeinse amfitheater en een BUNRAKU poppenspel, waarbij drie spelers een kleurrijke pop levensecht laten bewegen. Zeer knap. Pas realiseerbaar na een training van meer dan 15 jaar. We krijgen, als toeschouwers, eerst een uitgebreid college over Bunraku.

   

   

   

  Bunraku

   

   

  Szeged Contemporary Dance Company danst op de Carmina Burana

   

   

  Dans en ballet. 

  De Hongaarse dansgroep Szeged Contemporary Dance Company geeft, tijdens ons verblijf, een eigentijdse, energieke theatershow op muziek en zang van van de Carmina Burana van Orff. Dat betekent: opzwepende muziek en een wervelende dans.

   

   

  Moderne muurschildering

   

   

  Muurreliëf uit communistische tijd

   

   

   

  Muurschilderingen.

  Overal in de stad zien we een afwisseling van moderne muurschilderingenen goedbewaarde muurreliëfs uit de communistische tijd. Eveneens uit deze tijd stamt het enorme beeld van de 'onbekende Russiche soldaat' dat, gesitueerd op een heuvel, bijna overal in de stad te zien is.

   

   

   

  Brocante. 

  In verschillende huizen en binnenplaatsjes verkopen bewoners hun retro spullen.

   

   

   

  Hedendaagse kunst in de Kleine Basilica

   

   

  Tentoonstellingen. 

  In 14 kleine en grote musea en galeries zijn exposities vanbeeldende kunst, foto's, iconen en mozaïeken te vinden. Of regionale en ethnografische presentaties. Te veel om ze allemaal te bezoeken.

   

   

   

  Straattheater in Kapana wijk

   

   

  Straatttheater en acrobatiek. 

  In de artistieke kunstenaarswijk Kapana vertonen artiesten hun kunsten. Opvallend veel kinderen onder de toeschouwers.

   

   

  Twee Roma gitaristen?

   

   

  Wat we niet konden zien maar wat wel geprogrammeerd is: folklorejazz, opera, musical, film en sport.

   

   

   

  Kenmerkend Cyrillisch schrift

   

   

  Cyrillisch alfabet. 

  Overal in de stad, maar ook elders in het land komen we dit prachtige schrift tegen. Gedrukt, geschilderd, uitgesneden of gehakt. Met veel tekens die we in West Europa niet kennen. 

  Lees meer >> | 665 keer bekeken

 • 'DE STIJL' EN 'ZUIVERE BEELDING'

  20 november 2017

  'Constructivistische Verbanden - Noord-Zuid'

  Museum Belvédère Oranjewoud

   

   

  Wobbe Alkema, Compositie VII, 1926

   

   

  Marthe Donas, Onder de lamp, 1927

   

   

  Een Fries-Vlaams project in Museum Belvédère Oranjewoud.

  In dit Stijljaar 2017 zijn overal in het land tentoonstellingen te zien over De Stijl. De Stijl: een avant-garde stroming uit het begin van de 20e eeuw die invloedrijke kunstenaars heeft voortgebracht. 

   

  Prosper de Troyer, Compositie, 1920

   

   

  Jozef Peeters, Compositie, 1921

   

   

  Museum Belvédère toont werk van Stijlkunstenaars uit Noord-nederland en België ('Zuivere Beelding'). Vooral de schilders uit België waren mij onbekend. Ten onrechte. 

   

   

  Jan van der Zee, Compositie landschap, 1926

   

   

  Wobbe Alkema, Symmetrische Compositie, 1924

   

   

  Felix De Boeck, Abstracte compositie, 1921

   

   

  Er is daadwerkelijk contact geweest tussen de Noorderlingen Wobbe Alkema, Jan van der Zee en Vlaamse verwanten. In 1924 fietst Alkema naar België op uitnodiging van hoofdredacteur Jozef Peeters van het kunsttijdschrift 'Het Overzicht'. Ideeën worden uitgewisseld.

  Anders dan Nederlandse Stijlkunstenaars als Mondriaan en Doesburg werken de Noordelijke en Zuidelijke kunstenaars vrijer (met cirkels, rechthoeken en driehoeken) en kleuriger.

   

   

  Marthe Donas, Stilleven met koffiemolen, 1927

   

   

  Victor Servranckx, Opus 16 - Nachtelijk landschap met treinlawaai, 1923

   

   

  Daarom is de tentoonstelling in Belvédère zo interessant. Vooral het fijnzinnige werk van Marthe Donas en Felix De Boeck bevalt me zeer, evenals dat van Victor Servranckx. Natuurlijk blijven de schilderijen van Wobbe Alkema en Jan van der Zee altijd weer boeien.

   

   

  Carel Willink, Compositie, 1923

   

   

  Bovendien is op de tentoonstelling een vroeg, groot en kleurrijk werk van Carel Willink te zien. Tevens hangt er kunst van Johan Faber, Johanna Nieland, Hendrik Werkman, Prosper De Troyer, Pierre-Louis Flouquet, Jean-Jacques Gailliard, Paul Joostens, Jos Léonard, Karel Maes, Edmond van Dooren, Hubert Wolfs.

   

   

  Karel Maes, Roze Compositie, 1923

   

   

  Felix De Boeck, Compositie met kruis, 1922

   

   

  Wobbe Alkema, en Passant, 1922/1923

   

   

  Felix De Boeck, Abstracte Compositie, 1923

   

   

  Een heel mooie tentoonstelling die nog te zien is in Belvédère t/m 28 januari 2018 en die daarna naar België gaat.

   

   

  Wobbe Alkema, Linosnede

  Lees meer >> | 2209 keer bekeken

 • KERSTVLOED 1717

  4 augustus 2017

  KUNSTROUTE KERSTVLOED 1717

  Noord Groningen

  1 juli t/m 1 oktober 2017

  Van Vliedorp tot Noordpolderzijl

   

  300 jaar geleden werd de Noordzeekust getroffen door een zware storm. Het water kwam tot aan Groningen, Dokkum, Zwolle en Amsterdam. Duizenden mensen verloren hun leven.

  Groningen organiseert als herdenking de Kunstroute Kerstvloed 1717. Op 13 bijzondere locaties zijn kunstwerken te zien van een 16-tal nationale en internationale kunstenaars die uit gebieden komen waar ook overstromingen hebben plaatsgevonden.

   

   

   

   

  We starten de route in Pieterburen, op de fiets. Eerst naar de botanische tuin bij de kerk met in de vijver en op andere plekken het werk van een kunstenaarscollectief uit New Orleans. Dan over het Dijksterpad naar de Waddendijk.

   

   

   

   

  Onderweg drie enorme 'nesten' van Roger Rigorth uit Duitsland, gevlochten in bomen. Gemaakt van essenhout en touw met een 17e eeuwse techniek. Zo hoog kwam het water ooit in de 17e eeuw. Van ver zijn de bollen al zichtbaar.

   

   

   

   

  Voor de wind fietsen we wisselend langs beide zijden van de dijk. Bij de Klutenplas drie torenactige beelden gemaakt van natuurlijke materialen door kunstenaars Jette Mellgren en Jan Johansen uit Denemarken.

   

   

   

   

   

   

   

   

   


   

  Verder op de dijk een groot object van de nederlander Rob Sweere. Door de kokers zicht op land, zee en lucht.

  Bij Noordpolderzijl in de kwelder een werk van Esther de Graaf.

   

   

   

   

   

   

   

   

  We fietsen richting Warffum. Vlak bij een oude dijk in een weiland een prachtige houten schelp van de japanner Terunisa Suzuki. Het werk verwijst naar restmateriaal dat loskomt bij een tsunami. Zowel de binnen- als buitenkant zijn zeer de moeite waard.

   

   

   

   

   

   

  Voorbij Warffum de imposante installatie van Richard Bolhuis, gemaakt van aardappelkisten, beschilderd met duizenden witte en zwarte lijnen.

  We passeren bij Den Andel een tweetal locaties en komen uiteindelijk weer in de buurt van Pieterburen.

   

   

   

   

   

   

   

   

  De Indonesiër Eko Prawoto toont in een weiland een grote ronde toren gemaakt van 324 pallets. Titel: Gotong Royong.

   

  Het is te laat om de rest van de kunstwerken te bekijken.

  We hebben zo'n dertig kilometer gefietst. De rest zou nog eens dertig kilometer kosten.

   

  We genoten van interessante kunst, het wijdse land, de vergezichten, de Waddenzee.

  Een deel van de route kan met de auto afgelegd worden.

  Aanbevolen!

  Lees meer >> | 1194 keer bekeken

 • DE ONTDEKKING VAN MONDRIAAN

  15 juni 2017

   

   

   

   

  DE ONTDEKKING VAN MONDRIAAN

   

   

   

   

   

  Opnieuw een tentoonstelling over Mondriaan en De Stijl in het Gemeente Museum Den Haag. Zeer omvangrijk deze keer. Zo'n 300 schilderijen en tekeningen uit de collectie van het museum. De grootste Mondriaan collectie ter wereld zegt directeur Benno Tempel. Men moest woekeren met de ruimtes om alles kwijt te kunnen.

   

   

   

   

  In zaal 3 hangt een grote groep schilderen dicht naast en boven elkaar. Vooral vroege werken, vaak in de trant van de Haagse School. Alledaagse onderwerpen: landschappen, boerderijen, bomen, molens, etc. Geschilderd met een losse penseelstreek.

   

   

  Landschap met koeien aan een kanaal, 1890-1895, olieverf op doek

   

   

  Ven bij Saasveld, 1907, olieverf op doek

   

   

  Het grote naakt, 1912, olieverf op doek

   

   

  Tableau no. 4, olieverf op doek

   

   

   Meisjesportret, 1909, olieverf op doek

   

   

  Boerderij bij Duivendrecht, 1916, olieverf op doek

   

   

   

   

   

   

   

   

  Na het begin als landschapsschilder ontwikkelt Mondriaan zich meer en meer in de richting van abstractie. Bij iedereen wel bekend. Met als (onaf) eindpunt 'Victory Boogie Woogie', zijn laatste werk.    

   

                           

  Compositie met lijnen en met kleur, 1937, olieverf op doek

   

   

  Victory Boogie Woogie, 1942-1944   

   

  De ontdekking van Mondriaan

  3 juni t/m 24 september 2017

   

   

   

  Lees meer >> | 1112 keer bekeken

 • VAN KONINGIN HATSJEPSOET TOT SCHILDER BART VAN DER LECK

  25 februari 2017

   

   

   

  Aanbidding van twee vergoddelijkte koninginnen, kalksteen  (ca 1292-1140 v. chr.)

   

   

  Piet Mondriaan, boerderij bij Duivendrecht,1916

   

   

  Bart van der Leck, Het snoepwinkeltje, 1910

   

   

   

  Van koningin Hatsjepsoet tot schilder Bart van der Leck

  Twee musea op één dag: 3500 jaar overbrugd

   

  In het Rijksmuseum van Oudheden Leiden zag ik de tentoonstelling 'Koninginnen van de Nijl'. In het Gemeentemuseum Den Haag: 'Piet Mondriaan en Bart van der Leck'.

   

   

   

   

   

   

   

  In Leiden wordt een prachtig beeld geschetst van het Nieuwe Rijk in het oude Egypte met krachtige koninginnen als Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti en Nefertari.

   

  Wat is de verbinding van het oude Egypte met Bart van der Leck van De Stijl?

  In Egypte is de mens eeuw na eeuw op muren en papyrus afgebeeld met schouders en handen van voren gezien en gezicht en de rest van het lichaam in profiel. Het ene oog is eigenlijk ook een vooraanzicht. Er is weinig dieptewerking.

   

   

  Grafreliëf van Ptahmose, Kalksteen, ca 1275 - 1250 v. chr.

   

   

  En wat zien we bij Bart van der Leck? een vergelijkbare afbeeldingswijze. Later zal hij steeds abstracter gaan werken, zonder de werkelijkheid los te laten.

   

   

  Bart van der Leck, Het afscheid, 1913

   

   

  Bart van der Leck, De Storm, 1916

   

   

  De Stijl

  Naar aanleiding van de oprichting van De Stijl in 1917 organiseren meerdere musea en galeries dit jaar tentoonstellingen rond het thema De Stijl. Naast Den Haag zijn dat musea in Drachten, Leeuwarden, Eelde, Leiden, Utrecht, Amersfoort, Hoge Veluwe, Harderwijk, Arnhem, Winterswijk, Oisterwijk, Eindhoven, Bergeijk, Breda, 's-Hertogenbosch, Tilburg, Helmond.

   

   

  Bart van der Leck, De houthakkers, 1928

   

   

  Piet Mondriaan, Compositie in lijn, 1916 - 1917

   

   

  Bart van der Leck, Compositie 1917 (hondenkar)

   

   

  In Den Haag nu de interessante tentoonstelling 'Piet Mondriaan en Bart van der Leck, de uitvinding van een nieuwe kunst'. De mooie uitgebreide catalogus in boekvorm heet: 'Piet Mondriaan en Bart van der Leck. De uitvinding van een nieuwe kunst. Laren 1916 – 1918'.

   

  Egypte

   

  Hatsjepsoet, als vrouwelijke koning afgebeeld

   

   

  Hatsjepsoet (1508 – 1458), getrouwd met de jong gestorven Thoetmosis II, regeerde 22 jaar.

   

   

  Teje, de vrouw van Amenhotep III (koning van ca. 1390 – 1353) was zelfs van burgerlijke afkomst.

   

   

   

  Nefertiti, beschilderd gips, ca. 1353-1363 v. chr.

   

   

  Prinses, dochter van Achnaton, ca. 1353-1336

   

   

  Nefertiti, bekend van haar beroemde portret, regeerde samen met Achnaton. Hun opvolger was Toetanchamon.

   

   

   

  Koningin Nefertari, hout en pigmenten

   

   

  Nefertari trad in het huwelijk met Ramses II (ca. 1301 – 1245) toen die 15 jaar oud was. Ze kreeg al tijdens haar leven een goddelijke status. 

   

   

  Schaalmodel graftombe koningin Nefertari

   

   

  Grafkamer koningin Nefertari

   

   

  Opzichter van harem, ca 1279-1213

   

   


  Bart van der Leck, De oogst (studie), 1913

   

  Tentoonstellingen nog te zien:

  Leiden, t/m 17 april 2017; Den Haag, t/m 21 mei 2017.

   

  Lees meer >> | 2527 keer bekeken

 • JOHAN VAN HELL

  17 december 2016

   

  Zelfportret met klarinet, 1909, olieverf op doek

   

   

  JOHAN VAN HELL

  OP KLARE TOON

   

  Tentoonstelling Museum MORE

  museum voor modern realisme, Gorssel

  9 oktober 2016 – 12 februari 2017

   

   

   

   

  Ik bezit een interessante oude affiche van 52 x 78 cm over een tentoonstelling in het Coopmanshûs te Franeker. Onderwerp: Johan van Hell.

  De affiche vermeldt geen jaartal, wel de data 10 januari – 22 februari.

  Het jaartal blijkt 1976 te zijn.

   

   

  Straatzangers, 1928, litho

  Te zien op de tentoonstelling in MORE

   

   

  Thom Mercuur, in 1976 conservator van het Coopmanshûs, kan gerust de ontdekker van Johan van Hell genoemd worden. De tentoonstelling is een groot succes.

  Na Franeker volgen musea in Arnhem, Amsterdam, Zwolle, Enschede, etc. Lovende recensies in kranten en tijdschriften.

   

  Johan van Hell (1898 – 1952) groeit op in een arbeidersgezin. Vader overlijdt jong. Hij doorloopt meerdere kunstopleidingen, zoals de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Hij haalt de Middelbare Akte hand- en lijntekenen. Van Hell geeft tekenles aan het Barlaeus gymnasium.

  Daarnaast is hij musicus. Hij speelt klarinet op hoog niveau, onder andere in het Concertgebouworkest en geeft ook muziekles op het Muzieklyceum en de Volksmuziekschool.

  Verder is hij overtuigd en actief socialist, lid van de Arbeider Jeugd Centrale en de Sociaal Democratische Arbeiders partij, tevens oprichter van de Socialistische Kunstenaars Kring.

  Voor Van Hell is kunst een instrument in het opheffen van de sociale ongelijkheid. Doel is om kunst te scheppen die voor 'het volk' begrijpelijk is. Het is niet verwonderlijk dat in de roerige zeventiger jaren van de twintigste eeuw Van Hell herontdekt wordt.

   

   

  Stadsrand Amsterdam-Oost met regenboog, 1918, olieverf op doek

   

   

  Opkomend onweer, 1921, olieverf op doek

   

   

  Schaatsenrijders, 1919, olieverf op doek

   

   

  Hij schildert aanvankelijk in een losse schildersstijl, met Kubistische en Symbolistische invloeden. Later meer gestileerd, op basis van schematische indelingen, beïnvloed door De Stijl en de Nieuwe Zakelijkheid. Denkbeeldige diagonalen, driehoeken en ovalen maken de composities overzichtelijk en helder.

   

   

  Glazenwasser, 1927, olieverf op doek

   

   

  Vleeskar, 1925, olieverf op doek

   

   

  Viskar, 1926, olieverf op doek

   

   

  De viskraam, 1948, olieverf op doek

   

   

  Boekenstalletje, 1937, olieverf op doek

   

   

  Zijn aandacht gaat uit naar muzikanten, marktkooplui en andere straattaferelen.

  Geen woeste revolutionaire scènes, maar kleurrijke, enigszins verstilde, schilderijen. Litho's in vele tinten grijs en zwart.

   

   

  Straatmuzikanten, 1930, olieverf op doek

   

   

  Straatmuzikanten, 1925, olieverf op doek

   

   

  Misschien komt het door de affiche die ik bezit, maar voor mij vormen de litho's de krachtigste beelden.

   

   

  Het mannenkoor, 1948, litho op papier

   

   

  Zingende zaag, 1934, litho

   

  Zingende zaag, detail

   

   

   

   

  De grote, thematisch opgezette, tentoonstelling in museum MORE begint met straat- en marktscènes en eindigt met muzikanten en muzikale ensembles.

   

  Het orkest, 1928, olieverf op doek

   

   

  Straatmuzikant, 1944, olieverf op doek

   

   

  Catalogus: € 20,-

   

   

  Ingang Museum MORE

   

  Lees meer >> | 2470 keer bekeken

 • SJOERD DE VRIES - 'HEIMWEE NAAR DE TOEKOMST'

  29 november 2016

   

   

  SJOERD DE VRIES

  Overzichtstentoonstelling

  'HEIMWEE NAAR DE TOEKOMST'

  Museum Belvédère Oranjewoud

   

   

   

  Landschap (Nannewijd), 1991, gemengde techniek in gelaagd karton

   

   

  Een heel mooie tentoonstelling over 60 jaar werk als kunstenaar. Landschappen, portretten, naakten en stillevens. Museum Belvédère heeft eerder regelmatig werk van Sjoerd de Vries laten zien. Toch zijn in deze expositie  nog onbekende of weinig bekende werken opgenomen. 

   

   

   

  Zelfportret, 1987, gemengde techniek in gelaagd karton

   

   

  Zelfportret, 1999, gemengde techniek in gelaagd karton

   

   

  Voor mij zijn de zelfportretten uit verschillende periodes van zijn leven aandachtstrekkers, maar dat geldt evenzeer voor de karakteristieke portretten van (Friese) schrijvers.

   

   

  Boom in de regen, 1974, gemengde techniek in gelaagd karton

   

   

  Landschap De Deelen, 2004, gemengde techniek in gelaagd karton

   

   

  In zijn landschappen krijgen water en rietkragen een prominente plaats. Vooral het natuurgebied De Deelen is door Sjoerd de Vries regelmatig tot onderwerp gekozen. Het ligt niet ver van Oranjewoud waar ik ben opgegroeid en van Heerenveen waar Sjoerd de Vries zijn atelier heeft.

   

   

  Van Panhuyskanaal, 1979, gemengde techniek in gelaagd karton

   

   

  Landschap (bij Dedgum), 1976, gemengde techniek in gelaagd karton

   

   

  Verrassend zijn twee 'schilderijen' met als titels: Van Panhuyskanaal; Landschap (bij Dedgum).

  Blijkbaar was hij geïnspireerd door waterkanten uit de buurt van Tjerkwerd waar ik nu woon.

  Ik had ze nog nooit gezien.

   

   

  Landschap (stage), 1984, gemengde techniek in gelaagd karton

   

   

  De tentoonstelling is nog te zien tot en met 8 januari 2017. 

  Catalogus: Sjoerd de Vries, 'Heimwee naar de toekomst', Susan van den Berg.

  www.museumbelvedere.nl

  Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, 8448MT, Oranjewoud.

  Openingstijden: di. t/m zo. van 11.00 - 17.00 uur.

   

   

  De Deelen, 1999, gemengde techniek in gelaagd karton

   

   

   

  Lees meer >> | 2352 keer bekeken

 • ABORIGINAL KUNST AAMU

  13 oktober 2016

   

  Ron Yunkaporta, Joe Ngallametta, Joel Ngallametta, Wik Ceremonial Law poles, hout, okerpigmenten, veren, kapok, touw, 2007

   

   

  Queenie McKenzie, Hills Argument Gap, okers en pigment met synthetisch bindmiddel op linnen, 1996

   

   

  MAPPING AUSTRALIA

  Het land in kaart door de VOC en in Aboriginal Kunst

  Tentoonstelling in het AAMU, Museum voor hedendaagse Aboriginal Kunst te Utrecht.

  Daarnaast is er de permanente expositie.

   

   

  Judy Watson, Mt. Juliet 2x, potlood en acrylverf op doek, 2016

   

   

  We bezochten drie keer Australië en zijn er regelmatig met Aboriginal kunst in aanraking gekomen.

   

   

  Spinifex Arts mens collaborative, Pila Ngura, acrylverf op doek, 2016

   

   

  Bezoek aan het AAMU is een goede voorbereiding op een reis door Australië.

   

   

  Ronnie Tjampitjinpa, Tingari at Multjintja, Acryl op doek, 1994

   

   

  Zo'n 50000 jaar geleden leefden er al  Aboriginals in Australië. In grote harmonie met de natuur. Vanaf het eind van de 18e eeuw koloniseerden de Engelsen Australië en onderdrukten de Aboriginals.

  Hun nomadische leefwijze veranderde noodgedwongen. Tegenwoordig leven ze in afgelegen gebieden van het land maar ook in steden.  

  In ceremonies worden droomverhalen, scheppingsverhalen en wetten mondeling en door beweging doorgegeven. 

  Sinds de jaren 70 van de twintigste eeuw is Aboriginal kunst wereldwijd bekend geworden door moderne materialen als acrylverf, paneel en doek. Daarvóór was hun kunst minder blijvend vanwege gebruik van zand, eigen lichaam, of gebruiksvoorwerpen.

   

   

  Mimih geesten

   

   

  Uta Uta Tjangala, Yumari, synthetische verf op hardboard, 1974

   

   

  Naata Nungurrayi, Karrilwara, acryl op doek, 1999

   

   

  Onderwerpen van de Aboriginals: allerlei symbolen die mensen, dieren en landschapselementen voorstellen. Maar ook meer abstracte geometrische figuren, vaak lijkend op bovenaanzichten van landschappen.

   

  Iedere streek van Australië kent typerende Aboriginal kunst. Soms realistisch, soms abstract, of verhalend. Maar bijna altijd kleurig, in gestippelde of gearceerde patronen.

   

   

  Fred Ward, Tingari, acryl op paneel, 2014

   

   

  Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Nederlander Dirk Hartog met het schip De Eendracht landde op de westkust van Australië.

  In de tentoonstelling MAPPING AUSTRALIË wordt een verbinding gemaakt van kaarten van ontdekkingsreizigers met Aboriginal kunst.

   

  Te zien van 4 oktober 2016 tot 15 januari 2017

  AAMU, Oudegracht 176, Utrecht

  www.aamu.nl

   

  Nellie Stewart, Minyma Kutjara, acrylverf op doek, 2010

  Lees meer >> | 1665 keer bekeken

 • BRIDGET RILEY EN DE GEBOGEN LIJN

  2 augustus 2016

   

   

   

   

  BRIDGET RILEY

  EN DE GEBOGEN LIJN

   

  Tentoonstelling 'Bridget Riley: The Curve Paintings 1961 – 2014'

  Gemeentemuseum Den Haag

   

  Kus, acryl op linnen, 1961

   

   

  De Engelse Kunstenares Bridget Riley (1931) maakt prachtige abstracte kunst. Kleur, gebogen lijnen en beweging zijn essentieel voor haar.

   

   

  Stroming, polymeerverf op karton, 1964

   

   

  De meest aandachttrekkende schilderijen in Den Haag hebben een groot formaat. Ze zijn zeer evewichtig opgezet en nauwkeurig geschilderd.

   

   

  Lagune 2, olieverf op linnen, 1997

   

   

  Droom, olieverf op linnen, 1999

   

   

   

  Zonder titel (Curve met rechte hoek), gouache op ruitjespapier, 1966

   

   

  Ook de precieze voorstudies op ruitjespapier zijn indrukwekkend.

   

  Boek: Bridget Riley, The Curve Paintings 1961 – 2014. Gemeentemuseum Den Haag

  Lees meer >> | 1550 keer bekeken

 • Meer blogs >>