RILA, BACHKOVO, ETROPOLSKI

 

 

 

 

RILA KLOOSTER

 

Exact 20 jaar geleden bezochten koningin Beatrix en prins Claus het Rila Klooster in Bulgarije. Het bekendste en misschien ook wel het mooiste kloostercomplex. Inmiddels geplaatst op de werelderfgoed lijst van Unesco.

 

 

Zoals de meeste kloosters in Bulgarije ligt het tamelijk afgelegen. Zo'n 120 km van de hoofdstad Sofia. Hoog in het Rila gebergte.

 

 

Gesticht door Ivan Rilski ( 876-946). Het is een van de honderden kloosters die nog bestaan. Vaak kun je er kamers huren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben door de jaren heen tientallen 'manastirs' bezocht. Soms zijn ze bijna niet te vinden of moeilijk te bereiken. Rila was één van de eerste kloosters die we in Bulgarije zagen.

In verband met 'Plovdiv Culturele hoofdstad van Europa' en voor vriendenbezoek zijn we dit jaar opnieuw in Bulgarije. We willen graag nog eens naar Rila.

De hernieuwde kennismaking is weer overweldigend. Het imposante gebouw met meerdere verdiepingen omsluit een mooie binnenplaats met koepelkerk. In en buiten de kerk zijn onnoemlijk veel muurschilderingen (fresco's) te zien. Realistische bijbelse verhalen. Soms als een soort stripverhaal weergegeven.

In Rila woont nog een tiental monniken.

 

 

 

 

BACHKOVO KLOOSTER

 

Tijdens ons verblijf in Plovdiv maken we een uitstapje naar een ander beroemd klooster: Bachkovo. Dit ligt minder afgelegen op ongeveer 30 kilometer van Plovdiv aan een doorgaande weg door het bosrijke Rodopi gebergte naar het zuiden. In 1083 gesticht door de monniken Grigor en Abassi. Ook Bachkovo bestaat uit een rechthoekig gebouw, maar met twee gescheiden binnenplaatsen. Op iedere binnenplaats een kerkje.

 

 

 

 

 

In het grootste godshuis worden we door monnik met weelderig haar en lange baard aangemoedigd om foto's te maken. Waarschijnlijk is hij trots op de pracht en praal in de kerk. We gaan gretig op zijn aanmoediging in.

Het is de derde keer dat we er zijn. We herinneren ons bij vorige bezoeken niet dat het mogelijk was om in de kerk te fotograferen. Overigens, het andere kerkje mogen we niet in. Wel de grote refter, waarvoor extra betaald moet worden. Fotograferen van de prachtige fresco's in deze zaal is niet toegestaan.

 

 

 

SVETA BOGORODITSA BIJ ASENOVGRAD

 

 

 

 

Ongeveer 5 km van Bachkovo ligt op een rotspunt het 13e eeuwse kerkje Sveta Bogoroditsa, als onderdeel van het Asen fort.

 

 

 

ETROPOLSKI KLOOSTER

 

ETROPOLSKI KLOOSTER

 

Terug in Sofia vinden we op een Duitse kaart het Etropolski Klooster. Ons onbekend. Ook Bulgaarse vrienden zijn er nooit geweest. Het ligt ongeveer 6 km van Etropole. Gesticht in de 12e eeuw. We volgen een prachtig bosweggetje, kronkelend omhoog. Het wordt steeds smaller. Wel goed geasfalteerd. Passeren zal moeilijk zijn. Ineens staan we voor de poort. Het is er doodstil. Niemand te zien, al staat er nog een auto op de parkeerplaats.

 

 

 

 

 

 

In het kerkje op de binnenplaats worden iconen en andere religieuze spullen verkocht, maar er is geen verkoper. Na enige tijd verschijnt de verkoopster. Tegelijkertijd komen drie oudere bezoekers binnen. Dit klooster oogt veel minder 'rijk' dan Rila en Bachkovo maar toont wel fraaie fresco's. De sfeer van het complex is rustgevend.