PLOVDIV CULTURELE HOOFDSTAD 2019

 

 

 

Dzumaya moskee

 

 

Plovdiv, tweede stad van Bulgarije, heeft niet bepaald een plezierig klinkende naam. Halverwege de vierde eeuw voor Chr. heette Plovdiv overigens Philippopolis, genoemd naar Philippus II, vader van Alexander de Grote. Het is de oudste stad van Europa en één van de 10 oudste steden van de wereld. Waarschijnlijk was het gebied rond 6000 v. Chr. al bewoond.

De stad ligt de stad zeer strategisch in een laagvlakte tussen de Rodopi bergen en het Balkangebergte Stara Planina, op de west-oost route tussen West Europa en Turkije/Azië en op de noord-zuid route richting Griekenland.

 

 

 

Zicht op heuvels vanaf archeologische site Nebet Tepe

 

 

De stad is gebouwd op 7 heuvels. Dat merk je onmiddellijk als je wandelend het oude deel doorkruist. Smalle oplopende straatjes, trappen, met klinkers geplaveid en verrassende uitzichten.

 

 

 

Thema 'together'

 

 

We bezoeken Plovdiv voor een week, samen met Bulgaarse vrienden. Niet voor het eerst, maar we zijn wel aangenaam verrast door de huidige frisse uitstraling. Toch zijn hier schoonheid en lelijkheid nooit ver van elkaar verwijderd.

 

 

 

Een van de plaquettes in het plaveisel

 

 

Er is flink gebouwd, verbouwd, geverfd en geconserveerd. Pleinen, parken en wegen zijn opgeknapt. Nieuwe vuilnisbakken en vuilnisemmers staan langs de weg. Op verschillende plekken vind je in het plaveisel metalen plaquettes als reclame voor Culturele hoofdstad 2019.

 

 

 

Putdeksel als reclamemateriaal

 

 

Zelfs putdeksels prijzen 2019 aan. Tegelijkertijd zijn trottoirs soms onbegaanbaar vanwege losliggende en kapotte tegels en ligt een aantal verlaten huizen er vervallen bij.

 

 

 

Logo en speelse figuren op een groot gebouw

 

 

 

Bij nadering van de stad zijn banieren, vlaggen, reclameborden met het logo European Capital of Culture 2019 te zien en de speelse figuren die het thema 'together' verbeelden.

 

 

 

Romeins amfitheater

 

 

 

Vanuit ons appartement kijken we direkt uit op één van de 7 heuvels. Nog net is een deel van het schitterende Romeinse amfitheater te zien, maar ook een verlaten gebouw zonder ramen en vol grafity op een steile rotspartij valt op.

Later beseffen we meer en meer dat ook ons appartement op de fundamenten van een Romeinse stad is gebouwd en dat de verkeerstunnel onder de stad door dwars door historisch gebied loopt.

 

 

 

Hangend spandoek met namen van vorige culturele hoofdsteden

 

 

 

Programma

Er is een uitgebreid programma Plovdiv Culturele Hoofdstad.

Te vinden op de website wwwvisitplovdiv.com, op sociale media, in programmaboekjes voor het hele jaar, of maandfolders. Er zijn schillende toeristenbureautjes die programma's en plattegronden verstrekken in Bulgaars, Engels, of andere talen. Gidsen leiden groepen door de stad. Ze spreken hun talen goed.

 

 

Wat is er te zien?

Een grote variatie aan archeologischeoverblijfselen op meerdere plekken in de stad. Uit de Thracische-, Macedonische-, Romeinse-, Christelijke- en Ottomaanse perioden. Soms prachtig gepresenteerd, zoals De kleine Basilica en het Romeinse stadion, of nog maar half opgegraven.

 

 

 

 

Overblijfselen van de Kleine Basilica, mooi geconserveerd met hulp van de VS

 

 

 

Nebet Tepe complex

 

 

Het archeologisch interessante complex Nebet Tepe ligt op de de noordelijke punt van de stad, met mooie uitzichten op de rest van Plovdiv.

 

 

 

 

Typerende museumhuizen en straatjes in de oude stad

 

 

 

Opengestelde Museumhuizen. 

Straat na straat zijn 19e eeuwse, kleurig geschilderde herenhuizen met overstekende kamers te bezichtigen. Ze zijn meestal symmetrisch ingedeeld, met veel hout, en op tradionele wijze ingericht. Met aangename binnenplaatsen en tuinen. Vaak is er ook werk van kunstenaars te zien.

 

 

 

Sveta Bogoroditsa kerk

 

 

 

 

Dzumaya moskee

 

 

 

Religieuze gebouwen. 

We bezoeken orthodoxe kerken met de kenmerkende iconostasis (indrukwekkende scheidingswand tussen schip en koor met veel goud en vol geschilderde iconen en andere relieuze schilderijen) en de grote Dzumaya moskee. In het drukke koffiehuis dat tegen de buitenmuur van de moskee is gebouwd, drinken we Turkse koffie en thee. Tijd voor de katholieke St. Louis kathedraal en de Joodse Synagoge ontbreekt.

 

 

 

 

Tsaar Simeon park

 

 

Parken.

Plovdiv kent een aantal schaduwrijke parken met restaurants, kraampjes, speelplaatsen, schaakhoeken en waterpartijen die 's avonds kleurig verlicht worden. Het bekendst is het Tsaar Simeon Park. 

 

 

 

Japans Noh theater

 

 

Theater.

Er zijn meerdere theaters in Plovdiv. Meestal uit de communistische tijd. We zien tijdens de 'Japanse week' twee voorstellingen. Klassiek Japans NOH Theater, uitgevoerd in het schitterende, sfeervolle Romeinse amfitheater en een BUNRAKU poppenspel, waarbij drie spelers een kleurrijke pop levensecht laten bewegen. Zeer knap. Pas realiseerbaar na een training van meer dan 15 jaar. We krijgen, als toeschouwers, eerst een uitgebreid college over Bunraku.

 

 

 

Bunraku

 

 

Szeged Contemporary Dance Company danst op de Carmina Burana

 

 

Dans en ballet. 

De Hongaarse dansgroep Szeged Contemporary Dance Company geeft, tijdens ons verblijf, een eigentijdse, energieke theatershow op muziek en zang van van de Carmina Burana van Orff. Dat betekent: opzwepende muziek en een wervelende dans.

 

 

Moderne muurschildering

 

 

Muurreliëf uit communistische tijd

 

 

 

Muurschilderingen.

Overal in de stad zien we een afwisseling van moderne muurschilderingenen goedbewaarde muurreliëfs uit de communistische tijd. Eveneens uit deze tijd stamt het enorme beeld van de 'onbekende Russiche soldaat' dat, gesitueerd op een heuvel, bijna overal in de stad te zien is.

 

 

 

Brocante. 

In verschillende huizen en binnenplaatsjes verkopen bewoners hun retro spullen.

 

 

 

Hedendaagse kunst in de Kleine Basilica

 

 

Tentoonstellingen. 

In 14 kleine en grote musea en galeries zijn exposities vanbeeldende kunst, foto's, iconen en mozaïeken te vinden. Of regionale en ethnografische presentaties. Te veel om ze allemaal te bezoeken.

 

 

 

Straattheater in Kapana wijk

 

 

Straatttheater en acrobatiek. 

In de artistieke kunstenaarswijk Kapana vertonen artiesten hun kunsten. Opvallend veel kinderen onder de toeschouwers.

 

 

Twee Roma gitaristen?

 

 

Wat we niet konden zien maar wat wel geprogrammeerd is: folklorejazz, opera, musical, film en sport.

 

 

 

Kenmerkend Cyrillisch schrift

 

 

Cyrillisch alfabet. 

Overal in de stad, maar ook elders in het land komen we dit prachtige schrift tegen. Gedrukt, geschilderd, uitgesneden of gehakt. Met veel tekens die we in West Europa niet kennen.